Ugotowali najsmaczniejszy śląski żur na świecie!
Stowarzyszenie Siemianowicki Klub Abstynentów "Szafran" w Siemianowicach Śląskich zdobyło I miejsce w XII Światowym Konkursie Gotowania Śląskiego Żuru. Tym samym powtórzyli zeszłoroczne zwycięstwo i udowodnili, że w gotowaniu najlepszego śląskiego żuru nie mają sobie równych. Drugie miejsce przypadło drużynie Ruchu Autonomii Śląska koło Siemianowice, trzecie zajęła ekipa Ochotniczej Straży Pożarnej.
W tym roku, organizowany przez Wydział Kultury i Sportu Urzędu Miasta konkurs, odbywał się na Rynku Miejskim przy Ratuszu. Do rywalizacji stanęło osiem ekip. Oprócz wyżej wymienionych, udział wzięły drużyny: Janusz Kotyś, Grażyna Krawczyk, Marek Krawczyk; Betina Bober-Ogon, Aleksandra Bober, Alicja Ogon; Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego; Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych "Cogito" oraz Stowarzyszenie Mieszkańców Siemianowic.
Podczas gdy jury w składzie: Danuta Janik ze Śląskiego Stowarzyszenia Charytatywnego "Przystań", Małgorzata Pichen Naczelnik Wydziału Kultury i Sportu Urzędu Miasta i Marek Banasik Dyrektor Siemianowickiego Centrum Kultury oceniało smak ugotowanego żuru, na scenie rozpoczęła się Śląska Biesiada. Imprezę poprowadził Tadeusz Zdechlikiewicz a mieszkańców bawiły zespoły Grupa Silesia, Leszek Filec, Metrum i Hanuta.
Specjalne podziękowania od Przewodniczącego Rady Miasta Adama Cebuli otrzymała Prezes Śląskiego Stowarzyszenia Charytatywnego "Przystań" za ugotowany dla mieszkańców poza konkursem żur oraz przygotowany poczestunek – chlyb z tustym.
Nagrody dla zwycięzców ufundował Prezydent Miasta, a dodatkową nagrodę za I miejsce, w postaci kolacji dla drużyny ufundował Best Western Premier Hotel Forum Katowice przy ul. Bytkowskiej 1a.
Podczas biesiady nagrodzono również najlepszych zawodników VII Turnieju Gier Sportowo-Świetlicowych o puchar Przewodniczacego Rady Miasta, organizowanego przez Śląskie Stowarzyszenie Kulturalne Osób Niepełnosprawnych.