Ostatni dzwonek dla miłośników gotowania żuru
To już ostatnie dni dla wszystkich chcących warzyć śląski żur. Wśród wielu atrakcji XXXIV DNI SIEMIANOWIC ŚLĄSKICH znajdzie się też miejsce do odwołania się do tradycji, i tych muzycznych i tych kulinarnych. Po raz 12. zostanie zorganizowany Światowy Konkurs Gotowania Śląskiego Żuru – tym razem w sobotę 11 czerwca 2016 r. na Rynku Miejskim. Zresztą Rynek będzie okupowany przez cały dzień, bo już od godz. 10.00 do 14.00 tradycyjnie (jak w każdą sobotę maja i czerwca) organizowane będą animacje dla dzieci. A później już tylko się będzie rozchodzić zapach gotowanej najpopularniejszej śląskiej potrawy – żuru. Nie zabraknie także śląskich klimatów muzycznych, gdyż konkursowi będą towarzyszyły występy popularnych w naszym regionie wykonawców w ramach Biesiady Śląskiej.
Zapraszamy miłośników tej najlepszej i najpowszechniejszej ze śląskich potraw do gotowania żuru - tak jak tego nauczyli się od mamy, babki, starki lub omy. Każda miała swój niepowtarzalny przepis. I każda gotowała śląski żur najlepiej!
Kto nie będzie warzył – niech przyjdzie pokosztować!
Szczegółowy regulamin konkursu oraz karta zgłoszenia dostępne są pod adresem: http://www.zur.siemianowice.pl/
Zgłoszenia udziału w konkursie przyjmowane będą do 2 czerwca br.:
- elektronicznie na adres mailowy: a_bogdol@um.siemianowice.pl;
- listownie na adres: Urząd Miasta, Wydział Kultury i Sportu – ul. Jana Pawła II 10, 41-100 Siemianowice Śląskie, z dopiskiem na kopercie XII Światowy Konkurs Gotowania Śląskiego Żuru,
- faksem na numer: 32 765 62 95,
- osobiście w kancelarii podawczej Urzędu Miasta (ul. Jana Pawła II 10 albo ul. Michałkowicka 105) lub w siedzibie Wydziału Kultury i Sportu, mieszczącej się przy ul. 27 stycznia 3 (Willa Fitznera)
Serdecznie zapraszamy!