Najlepszy śląski żur na świecie ugotowało Cogito
W sobotę (8.06) podczas 37. Dni Miasta na Rynku Miejskim, odbywał się Światowy Konkurs Gotowania Śląskiego Żuru. W tym roku w konkursie uczestniczyło aż 9 drużyn: Stowarzyszenie Mieszkańców Siemianowic SMS, Wspólnie dla Siemianowic, „Żre Pan Żur”, Szalone Chochle, Siemianowickie Centrum Integracji, Stowarzyszenie na Rzecz Rodziny i Zastępczego Rodzicielstwa Nasz Dom, „Cogito”, „Loża Masorza”, „Buchciory”.
Wszystkie ugotowane żurki smakowały wyśmienicie, jednak jury w składzie: Danuta Janik (Śląskie Stowarzyszenie Charytatywne „PRZYSTAŃ”), Adam Skowronek (sekretarz miasta) oraz Henryk Falkus (skarbnik miasta) po wnikliwej ocenie organoleptycznej wskazało na trzy najlepsze.
Jak się okazało, pierwsze miejsce przypadło drużynie Cogito. Na drugim miejscu znalazła się drużyna o nazwie „Loża Masorza", a trzecie zajęła drużyna „Buchciory”.
Po godzinie piętnastej Śląskie Stowarzyszenie Charytatywne “PRZYSTAŃ” zaczęło częstować pozakonkursowym żurkiem i rozpoczął się piknik rodzinny. Mieszkańców ze sceny bawili: Orkiestra Dęta z Tąpkowic z udziałem mażoretek AZARIA, Tadeusz Zdechlikiewicz. grupa taneczna Other Side Jumpstyle Team, prezentująca nowoczesny styl tańca Jumpstyle.
Zespół Winyl Band, w programie artystycznym "Za czym kolejka ta stoi?", przypomniał polskie przeboje z lat 60,70,80-tych, a na zakończenie zaśpiewał Wesoły Masorz.