NORDALIA w Siemianowicach Śląskich
W miniony czwartek w SCK-Willi Fitznera odbyło się spotkanie w ramach XIV edycji Festiwalu „Nordalia”, poświęconego krajom nordyckim.
Izabela Giersberg-Mataniak – z zawodu nauczycielka w Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych, współorganizatorka konkursów gastronomicznych, prowadząca imprezę pod nazwą „Nordyckie kulinaria”, była bohaterką spotkania w ramach Festiwalu „Nordalia” w Siemianowicach Śląskich.
Uroczystego otwarcia dokonała Maria Danielska – inicjatorka i pomysłodawczyni tego interesującego cyklu, promującego kulturę krajów nordyckich.
W tym roku mówiono o kulturze kulinarnej ludzi północy. Była to świetna okazja, aby dowiedzieć się kilku szczegółów odnośnie przygotowania nordyckich potraw. Następnie można było zasmakować każdego z omówionych specjałów. Były wśród nich: terrina z matiasów z kiełkami rzodkiewki, norweska zupa cebulowa z odrobiną musztardy oraz „Pokusa Janssona”, w której podstawę stanowiły ziemniaki, filety anchois, i cebula, zapiekane w śmietanowym sosie. Na deser każdy uczestnik warsztatów otrzymał pięknie ozdobione i opakowane pierniczki, do wypieku których użyto między innymi syropu klonowego.