Jubileusz żuru
Już tradycją jest, że podczas Dni Siemianowic na potęgę gotowany jest żur śląski. W tym roku odbędzie się Jubileuszowy X Światowy Konkurs Gotowania Żuru Śląskiego. Jego formuła i oprawa – ze względu na okrągły jubileusz – będzie wyjątkowa. Konkurs odbędzie się w ramach siemianowickiej Industriady – Święta Szlaku Zabytków Techniki, a do rywalizacji żurowej staną przedstawiciele miast, w których znajdują się obiekty na Szlaku Zabytków. Przybędą zatem do Siemianowic drużyny z zaprzyjaźnionych miast regionu. Aby właściwie uczcić jubileusz konkursu, podczas tegorocznej żurowej zabawy Siemianowice będą więc areną rywalizacji już nie tylko miejskiej, ale regionalnej. Nasze miasto także wystawi swoją silną drużynę – w reprezentacji Siemianowic Śląskich wystąpią nauczyciele i uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych COGITO, którzy ostatnimi czasy święcą triumfy na polu gastronomii, gdziekolwiek się pojawią. Do rywalizacji staną także drużyny z Katowic, Bytomia, Gliwic, Rudy Śląskiej i Radzionkowa.
Konkurs to również świetny pretekst do zaprezentowania poszczególnych obiektów Szlaku Zabytków Techniki oraz do lepszego poznania się ludzi, którzy w różnych miastach pracują na rzecz zachowania kulturowego dziedzictwa regionu. Impreza będzie też okazją do jednoznacznego rozstrzygnięcia spornej kwestii: gdzie żur warzony jest najlepiej. Uczestników oceni bardzo fachowe jury, na którego czele staną znani kucharze: Remigiusz Rączka i Maria Ożga.
Rzecz jasna nie tylko jurorzy skosztują ugotowanego żuru. Uczestnicy Industriady będą częstowani zarówno żurem konkursowym, przygotowanym przez drużyny, jak i żurem gotowanym przez organizatora zabawy – Siemianowickie Centrum Kultury.
Początek rywalizacji 14 czerwca o godz. 14.00 na terenie przy SCK-Parku Tradycji. Rozstrzygnięcie konkursu i oficjalne ogłoszenie, które miasto w żurze przoduje, nastąpi około godz. 17.00.