Zwycięskie kulinaria COGITO
Typowo polskie aromaty zniewoliły zmysły zacnego jury, które miało okazję zdegustować potrawę w wykonaniu naszej uczennicy Sandry Jagła z klasy III. Uczennica z COGITO przygotowała wykwintne danie w postaci piersi z kaczki sous vide z grzybowym pęczakiem, sosem malinowym, oliwą natkową i wytrawną gruszką, które pełne wrażeń smakowych oddało piękny charakter polskiej kuchni a Sandrze zagwarantowało II miejsce w eliminacjach do Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Zajęcie 2 miejsca w turnieju wojewódzkim uprawnia tym samym naszą uczennicę do udziału w finale turnieju, który odbędzie się w kwietniu w ZSS w Zabrzu.
Organizatorami turnieju był Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu wraz z Izbą Rzemieślniczą Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach. Turniej został zamieszczony przez Ministerstwo Edukacji Narodowej w wykazie turniejów i olimpiad tematycznych związanych z wybranym przedmiotem lub dziedziną wiedzy.
( Na zdjęciu dyplom Sandry i laureatka)