Wielkanocne gotowanie w Cogito
Kontynuując tradycję świątecznych spotkań z Cogito, gościliśmy w szkole dzieci ze Specjalistycznej Placówki Wsparcia Dziennego z Siemianowic Śląskich. W czwartek, w godzinach popołudniowych, nauczyciele; Bożena Trziszka , Helena Kruszecka oraz Aleksandra Pytlik wraz z młodzieżą z klubu wolontariatu Cogito zaproponowały dzieciom gotowanie świątecznych potraw wielkanocnych. Większość młodych adeptów sztuki gotowania odwiedziła nas wraz ze swoimi opiekunkami już po raz kolejny. Przy pięknie nakrytym stole zapanowała ciepła atmosfera a dzieci ze smakiem degustowały przygotowane przez siebie i starszych kolegów potrawy. Na stole pojawiły się: świąteczny żurek z jajkiem, wielkanocne baranki oraz babeczki przygotowane wcześniej przez Renatę Olszak oraz cukierników z pierwszej klasy.
W przygotowaniu świątecznych potraw młodszym kolegom pomagali uczniowie klas o profilu gastronomicznym. Spotkanie odbywało się w nowo wyremontowanych pracowniach i zakończyło się wspólną fotografią a każde dziecko zostało obdarowane świątecznym barankiem. Mamy nadzieję na kolejne spotkanie z naszymi młodszymi kolegami.
( Galeria zdjęć z wydarzenia)