W trosce o zdrowie
28 marca w naszej szkole odbyły się zajęcia edukacyjne pt.: „Alternatywny deser” i „Zamień fast-food na fit-food”.
W warsztatach wzięli udział uczniowie z 2 klasy o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych. Zajęcia miały charakter projektów edukacyjnych i realizowane były przez studentów 3 roku Dietetyki Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Każdy projekt podzielony był na dwie części: teoretyczną - opartą o prelekcję i prezentację multimedialną oraz praktyczną - realizowaną poprzez wspólne przygotowywanie potraw.
Celem zajęć teoretycznych było przekazanie wiedzy na temat składu potraw typu fast-food oraz potrzeb żywieniowych osób chorych na cukrzycę, celiakię i wegan. Idea części praktycznej dotyczyła natomiast zwiększenia umiejętności modyfikacji przepisów pod kątem zastosowania zamienników cukru, glutenu, białek zwierzęcych itp. oraz eliminacji niezdrowych tłuszczów i wzmacniaczy smaku. Projekty zakończone były ewaluacją nabytej w trakcie zajęć wiedzy uczniów oraz degustacją.