Technik reklamy oraz mistrzowie kuchni z COGITO
Propozycji zdobycia ciekawych zawodów w COGITO- ciąg dalszy. Dzisiaj przeczytacie o kierunkach edukacji kształcących cukierników, kucharzy, piekarzy, wędliniarzy oraz techników reklamy.
BRANŻOWA SZKOŁA I stopnia
Cukiernik
1.CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Praca cukiernika polega na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne.
2.PREDYSPOZYCJE DO ZAWODU
W zawodzie tym ważna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik potrafi również realizować swoje autorskie pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Ważne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu sporządzonych deserów.
3. MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Cukiernik może być zatrudniony w zakładach produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie. A także u prywatnych właścicieli ciastkarni, cukierni lub w restauracjach, hotelach, albo sam otworzyć własną cukiernię.
Cukiernik może pracować zarówno w kraju jak i za granicą (zawód poszukiwany jest na całym świecie, obecnie największe zapotrzebowanie obserwuje się wśród cukierników z umiejętnościami tradycyjnego wypieku i nowoczesnych trendów)
Kucharz
1.CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Kucharz to osoba, która przyrządza różnego rodzaju potrawy, dania, przekąski, a nawet ciasta i desery. Często bywa tak, że to nie lokal, ale konkretny kucharz przyciąga klientów. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, a także prawdziwy artysta.
2.PREDYSPOZYCJE DO ZAWODU
Jest to zawód dla osób z powołaniem, trudno, bowiem osiągnąć dobre rezultaty nie posiadając talentu kulinarnego i nie podchodząc do tego zajęcia z prawdziwą pasją.
W pracy kucharza najistotniejszy jest zmysł smaku i węchu oraz zmysł estetyczny.
Kucharz powinien charakteryzować się podzielnością uwagi oraz samodzielnością i inicjatywą, która pozwoli na opracowanie nowych potraw.
3.MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA
Kucharz może być zatrudniony w kraju i za granicą w restauracjach, hotelach, barach, stołówkach, ośrodkach wypoczynkowych, punktach gastronomicznych, firmach cateringowych i na pokładach statków. Może także otworzyć własną pizzerię, bar, restaurację lub działalność cateringową i obsługiwać prywatne imprezy.
Piekarz
1.CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Piekarz to pracownik, który wytwarza różnego rodzaju pieczywo: chleb, bułki, bagietki, rogale, chałki itp. Głównym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa z takich surowców jak: mąka, woda, drożdże z dodatkiem innych surowców - zgodnie z recepturą. Poza tym piekarz obsługuje maszyny, urządzenia, piece.
2. PREDYSPOZYCJE DO ZAWODU
Osoba na tym stanowisku musi być sprawna fizycznie oraz posiadać zmysł smaku i węchu.
Przeciwwskazaniem do wykonywania tego zawodu są alergie i choroby skóry, padaczka.
3.MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Miejscem pracy piekarza są: wszystkie piekarnie, zakłady produkujące pieczywo, magazyny wyrobów gotowych. Piekarze mogą pracować zarówno w kraju i za granicą (obecnie największe zapotrzebowanie obserwuje się wśród piekarzy z umiejętnościami tradycyjnego wypieku pieczywa). Może otworzyć także własną działalność gospodarczą np. tradycyjną małą piekarnię.
Przetwórca mięsa (wędliniarz)
1.CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Wędliniarz przeprowadza rozbiór i obróbkę tusz zwierzęcych, zajmuje się przerabianiem mięsa na wędliny i wyroby wędliniarskie zgodnie z recepturami. Obsługuje urządzenia do produkcji i kontroli, jakości. Magazynuje i przygotowuje wyroby wędliniarskie do dystrybucji. Prowadzi dokumentację produkcyjną i magazynową przetworów mięsnych.
2.MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA
Wędliniarz może pracować w kraju i za granicą w przemyśle przetwórstwa mięsnego, w branży handlowej w hotelach, firmach cateringowych, domach wczasowych, w restauracjach tradycyjnych i regionalnych.
Może otworzyć własną działalność gospodarczą np. zakład produkujący wędliny tradycyjne lub regionalne.
ZAJĘCIA PRAKTYCZNE W SZKOLE BRANŻOWEJ
Szkoła organizuje zajęcia praktyczne, które odbywają się w najbardziej znanych i cenionych cukierniach, restauracjach, piekarniach i zakładach mięsnych w Siemianowicach Śląskich, Katowicach, Mysłowicach, Chorzowie i innych. Uczniowie mogą również sami znaleźć miejsce odbywania zajęć praktycznych.
TECHNIK REKLAMY TAK !!!!!
Szukasz zawodu, który umożliwi Ci realizację swoich pomysłów? Pasjonuje Cię świat reklam, jesteś kreatywny chciałbyś aby twoje grafiki,zdjęcia,filmiki znalazły się w telewizji, prasie, mediach społecznościowych – to zostań specjalistą od reklamy.
Technik reklamy to zawód z przyszłością, gdyż rynek reklam na świecie i w Polsce to ciągle dynamicznie rozwijająca się dziedzina usług. Praca w reklamie jest ciekawa, kreatywna oraz stwarza ciągle nowe wyzwania. Technik reklamy zbiera informację niezbędne do realizacji zadań reklamowych,organizuje działania promocyjne,zajmuje się tworzeniem przekazów reklamowych
dla potrzeb różnych typów mediów.
W trakcie nauki na kierunku Technik reklamy zdobędziesz wiedzę i umiejętności w zakresie:
przygotowania elementów strategii i kreacji reklamowej
planowania kampanii reklamowej
planowania emisji reklamy w mediach
tworzenia tekstów, sloganów reklamowych, scenariuszy reklam
obsługiwania sesji filmowych i fotograficznych na potrzeby reklamy
obsługiwania programów graficznych
prowadzenia negocjacji
wykonywania fotografii reklamowej
badania skuteczności reklamy
Absolwenci kierunku mogą być zatrudnieni w agencjach i studiach reklamowych jako :
agent reklamowy
autor tekstów i sloganów-copywriter
projektant grafiki-art desinger
pracownik działu mediów – media planner
pracownik działu PR
pracownik działu badań rynkowych
Więc jeśli interesujesz się tworzeniem fotografii, nagrywaniem filmów,interesuje Cię praca grafika komputerowego, tworzenie stron internetowych,kierujesz się fantazją i pasją to jest to zawód dla Ciebie.
Współpraca z Wyższą Szkołą Techniczną ,Górnośląską Wyższą Szkołą Przedsiębiorczości, Telewizją Silesia, Eticod, agencjami reklamowymi.