„Rączka gotuje” w COGITO
ZS COGITO jest jedną z najlepszych szkół naszego regionu kształcących w zawodach gastronomicznych. Nauczyciele przedmiotów zawodowych, dzieląc się kulinarnymi doświadczeniami, zarażają swoją pasją młodych ludzi, uczą ich kreatywnego podejścia do sztuki gotowania.
W poniedziałek 18 marca 2019 r. znany i lubiany kucharz śląski Remigiusz Rączka, doceniając wysoki poziom kształcenia zawodowego w COGITO, zaprosił naszych uczniów do wspólnego gotowania. Wspaniałe potrawy, będące prawdziwą ucztą dla podniebienia, pod czujnym okiem Remigiusza Rączki, przygotowywali dyrektor Damian Królikowski oraz wykazujący duże umiejętności kulinarne uczniowie klasy I TZ - Maja Płaszczyk i Krzysztof Kwiczała. Efektem ich pracy były pyszne dania: zupa krem z jarmużu z pędami młodej pokrzywy, ryba - sola z puree z czerwonej soczewicy w szynce szwarcwaldzkiej z kaszotto z pęczaku z kurkumą, bazylią i suszonymi pomidorami oraz sakwy naleśnikowe o smaku kawowym z masa makową.
Wspólne gotowanie z autorytetem kulinarnym Remigiuszem Rączką jest doskonałą promocją zawodów gastronomicznych. Nagrany z tego wydarzenia program będzie można obejrzeć w telewizji na kanale TVP3 w sobotę 23 marca o godzinie 18:00 i w niedzielę 24 marca o godzinie 10:00.
Wszystkich uczniów, którym bliska jest pasja gotowania, zapraszamy do COGITO.