Profesjonalny kelner i technik żywienia z Cogito
Technik usług kelnerskich ( z elementami barmana i baristy) oraz technik żywienia i usług gastronomicznych, to kolejne propozycje edukacyjne COGITO.
TECHNIK USŁUG KELNERSKICH ( z elementami barmana i baristy)
Charakterystyka zawodu:
Fachowość i osobowość pracownika obsługi kelnerskiej mają zasadniczy wpływ na sukces ekonomiczny zakładu gastronomicznego. Wiedzą o tym nauczyciele Zespołu Szkół COGITO dlatego też starają się przygotować młodych ludzi do najwyższego poziomu wykonywania usług kelnerskich w branży HoReCa. Podstawowym zajęciem usług kelnerskich jest profesjonalna obsługa gości zakładu gastronomicznego, która rozpoczyna się z chwilą wejścia gości do restauracji, a kończy się ich pożegnaniem. Pracownik obsługi kelnerskiej wykonuje czynności związane z przyjmowaniem gości: doradza w kwestii wyboru potraw i napojów, przyjmuje i realizuje zamówienie, przygotowuje napoje i potrawy w części usługowo-handlowej lokalu i rozlicza usługi kelnerskie. Realizacja usług kelnerskich to już nie tylko hotele i restauracje ale również eventy na bardzo wysokim poziomie, usługi cateringowe wykonywane w miejscach wyznaczonych przez klienta, czasem w bardzo niecodziennych miejscach do których należy dostosować usługi gastronomiczne tak aby reprezentowały profesjonalny poziom realizacji. Pracownik usług kelnerskich planuje i organizuje przyjęcia okolicznościowe, bankiety, catering i inne usługi gastronomiczne zapewniając wysoką jakość usług zgodnie z obowiązującymi standardami obsługi gości.
Do zadań zawodowych pracownika usług kelnerskich należy również planowanie i nadzorowanie pracy kelnera oraz rozliczanie usług gastronomicznych. Już dziś możemy pochwalić się absolwentami tego zawodu, którzy zarządzają restauracjami, hotelami, kawiarniami i barami, którzy są wzorem w tym zawodzie.
W kształceniu w COGITO w zawodzie technika usług kelnerskich postawiliśmy na innowacje dlatego też absolwent naszej szkoły posiada nie tylko umiejętności kelnerskie ale także szeroki wachlarz umiejętności barmańskich wraz z elementami working flair oraz dzięki sztuce baristycznej przygotowuje fantastyczne napoje kawowe.
Korzyści:
• Będziesz realizować zajęcia w nowoczesnej pracowni - mini kawiarni-restauracji, wyposażonej w bar z profesjonalnym sprzętem do obsługi gości,
• Odkryjesz sekrety sztuki kelnerskiej pod kierunkiem doświadczonych nauczycieli zawodu,
• Poznasz sposoby świadczenia wysokiej jakości usług zgodnie z obowiązującymi standardami obsługi gości,
• Poznasz sposoby budowania pozytywnych relacji z gośćmi,
• Zdobędziesz umiejętności barmańskie i baristyczne na organizowanych w naszej szkole dodatkowych profesjonalnych szkoleniach,
• Nauczysz się samodzielnego planowania pracy i prowadzenia restauracji,
• Poznasz tajniki sztuki kulinarnej w nowocześnie wyposażonej pracowni gastronomicznej,
• Będziesz brać udział w prestiżowych konkursach,
• Poznasz zasady savoir –vivre,
• Zdobędziesz niezbędne w zawodzie umiejętności z zakresu języków obcych,
• Będziesz realizować praktyki zawodowe w hotelach i restauracjach o najwyższym standardzie
Współpracujemy z hotelami i restauracjami o najwyższym poziomie usług np.
- Hotel Courtyard by Marriott Katowice City Center
- Hotel Monopol,
- Hotel Angelo Vienna House Easy
- Sieć Hoteli Diament tj. Plaza, Spodek, Vacanza,
- Park Inn by Radisson,
- Hotel Mariacki,
- Hotel Gorczowski,
- Hotel Holiday Inn
- Hotel Vestina w Międzyzdrojach,
Możliwości zatrudnienia:
Po ukończeniu technikum w zawodzie technik usług kelnerskich możesz:
• prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie gastronomii,
• wykonywać usługi kelnerskie, barmańskie i baristyczne,
• pracować w zakładach gastronomicznych o różnym charakterze i specjalizacji - indywidualnie lub zespołowo w dużych kompleksowych instytucjach, hotelach, restauracjach, kawiarniach, pubach, barach,
• pracować jako menadżer restauracji,
• pracować jako kierownik sali
• otrzymywać poza podstawowym, dodatkowe wynagrodzenie,
• po zdaniu egzaminu maturalnego kontynuować naukę na studiach,
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Charakterystyka zawodu
Technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół COGITO to kierunek z 30 – letnią tradycją, a zatem z bogatym doświadczeniem kształcenia w branży gastronomicznej. Absolwenci tego profilu są profesjonalnie przygotowani do planowana i organizacji żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. W trakcie kształcenia uczniowie zdobywają wiedzę i umiejętności praktyczne związane z urządzaniem zakładów gastronomicznych, układaniem jadłospisów, sporządzaniem potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Młodzi adepci sztuki kulinarnej nauczą się także aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, kompleksowej organizacji imprez gastronomicznych.
Zawód dla osób:
· planujących w przyszłości zarządzać placówkami gastronomicznymi, hotelami, firmami cateringowymi
· planujących otworzyć własną restaurację czy kawiarnię
· osób dbających o zdrowe odżywianie
· amatorów sztuki kulinarnej, chcących zgłębić tajniki wiedzy z zakresu gastronomii
· lubiących gotować, dla których gotowanie jest pasją
· chętnych do nabycia umiejętności praktycznych w zakresie gotowania, obsługi kelnerskiej, barmaństwa, baristyki, dietetyki, planowania i wykonywania usług gastronomicznych i cateringowych.
Korzyści pracy w zawodzie:
Wybierając ten kierunek dodatkowo zdobędziesz wiedzę z zakresu:
· dietetyki,
· prawidłowego żywienia i konstruowania diet dla siebie, swoich bliskich oraz osób chorych
· układania diet dla osób o zwiększonym wysiłku fizycznym (sportowców, kulturystów)
Współpracujemy z Śląskim Uniwersytetem Medycznym, wydziałem Dietetyki w Bytomiu. Studenci tego kierunku pod nadzorem wykładowców prowadzą w naszej szkole warsztaty z zakresu żywienia człowieka.
Nasi uczniowie uczestniczą w wykładach i zajęciach praktycznych odbywających się na wydziale Gastronomii i Dietetyki Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach.
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku dietetyka, technologia żywności i żywienia człowieka oraz innych kierunkach pokrewnych
Możliwości zatrudnienia:
• w zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.)
• w placówkach żywienia zbiorowego usytuowanych w hotelach, sanatoriach, domach wczasowych, również na promach, statkach lub w innych środkach transportu oraz w firmach cateringowych
• instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale),
• organizacjach ochrony konsumenta, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (np. przedszkola, żłobki, firmy cateringowe
( Galerie zdjęć z zajęć kelnerskich i techników żywienia)