O diecie bezglutenowej na SUTW
W pierwszy dzień po swoistym festiwalu frykasów, jakim są święta, słuchacze Siemianowickiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku spotkali się na wykładzie, który dotyczył pożywienia – jednak takiego, które dba o nasze organizmy, szczególniej gdy jest się obciążonym chorobą. Tematem bowiem prelekcji była dieta bezglutenowa. Wygłosiła ją Magdalena Kaczmarska.
Joanna Zawadzka, jedna z słuchaczek Uniwersytetu, chciała podzielić się wiedzą na temat tej diety, która ma zbawienny wpływ na organizm także jeśli nie cierpimy na celiaklię:
"Czasem dolegliwości zdrowotne zmuszają nas do zmiany diety na bezglutenową.Dieta bezglutenowa to sposób odżywiania wykluczający z pożywienia białko znane jako gluten. Gluten znajduje się przede wszystkim w zbożach-pszenicy, życie i jęczmieniu. Oprócz tego dodawany jest powszechnie do jedzenia celem podniesienia walorów smakowych lub jako rodzaj konserwantu.Przejście na dietę bezglutenową nie jest skomplikowane.Dietę najlepiej rozpocząć od detoksykacji- cały dzień małymi łyczkami pijemy tylko wodę celem nawilżenia organizmu.
Dieta obejmuje: warzywa, owoce, mleko i nabiał, napoje ( kawa,herbata), jaja, kukurydzę, ziemniaki, orzechy, fasole, groch, mięso i ryby. Wszystkie produkty w formie czystej, nieprzetworzonej, bez żadnych dodatków.Dowiedzieliśmy się także co to jest celiakia, która powoduje nieodwracalne uszkodzenia w jelicie cienkim w czasie spożywania glutenu i innych protein, które znajdują się w zbożach.Nawet jeżeli nie chorujemy na celiakię, rezygnacja z glutenu może sprawić cuda dla naszego zdrowia.Wartości odżywcze zawarte w pokarmie glutenowym możemy łatwo pozyskać z innych źródeł.Wspaniale właściwości pro-zdrowotne mają: cebula, czosnek, cynamon, imbir, kurkuma, kokos.Ważne jest abyśmy zwiększyli ilość spożywanych świeżych warzyw i owoców i w ten sposób pomogli swojemu organizmowi oczyścić się ze zbędnych produktów przemiany materii.Jedzmy 5 mniejszych posiłków dziennie. W piramidzie żywieniowej jaka jest dla nas zalecana, produkty zbożowe powinny być na samym czubku.Nie musimy wyrzekać się całkowicie wszystkich ulubionych słodyczy. Najlepiej jednak samemu przygotować je w domu. Zamiast mąki do wypieków możemy np. wykorzystać zmielone migdały.Suplementy diety (witaminy) mogą też zawierać gluten. Dlatego używajmy np. zamiast syntetycznej Wit.C wyciąg z róży."