Kawior o smaku owocowym
Uczniowie ZSP,, COGITO" uczestniczyli w niesamowitym spotkaniu zrywającym z kanonem kuchni tradycyjnej, z kuchnią – kreatywną określaną również jako kuchnię molekularną. Niesamowite show poprowadził Łukasz Konik, zaprezentował między innymi pokazy z zastosowaniem ciekłego azotu. Przygotowane potrawy z zastosowaniem ciekłego azotu pozwalają przybliżyć każdemu uczniowi magię i tajemnice niskich temperatur. Ciekły azot, którego temperatura wynosi -196 Cº pozwala odczuć granicę zimna w okolicy temperatury zera krytycznego. Mrożone listki bazylii, mięty czy melisy, pękające – rozpadające się niczym z delikatnego szkła w ustach degustujących uczniów, zrobiły niesamowite wrażenie.Razem z „mistrzem smaku" uczniowie naszej szkoły poznali tajniki przygotowania kawioru o smaku owocowym , łososia wędzonego w obecności gości czy tajniki przygotowania drinku molekularnego.