COGITO SZKOLI SIĘ Z TAJNIKÓW KUCHNI MOLEKULARNEJ
Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach po raz kolejny zaprosiła uczniów Cogito na warsztaty połączone z pokazem kuchni molekularnej. Połączenie gotowania z laboratorium chemicznym – tak w skrócie można opisać kuchnię molekularną. Efektem tego połączenia są prawdziwe dzieła sztuki, które pięknie wyglądają, a co więcej, zapewniają niesamowite doznania smakowe. Podczas spotkania prowadzący Łukasz Konik przedstawił historię tego nietypowego trendu w gastronomii, zapoznając nas z najważniejszymi postaciami, które miały znaczący wpływ na rozwój tego stylu gotowania. Uczniowie mogli również w praktyce sprawdzić w jaki sposób chemia i fizyka mogą z powodzeniem gościć na naszych stołach. Spotkania te są dla naszych uczniów bardzo cenne gdyż nie każdy dysponuje wiedzą, umiejętnościami i, co najważniejsze, sprzętem do przeprowadzenia takiego szkolenia. Uczniowie Cogito wykonali między innymi kawior z soku marchewkowego, bańki z mozzarelli w towarzystwie buraczanej galaretki, lizaki z izomaltu z liofilizowanymi owocami i warzywami, lody owocowe przygotowane w ciekłym azocie, sernik na zimno w ciekłym azocie i wiele innych nietypowych, ale smacznych dań.