COGITO przyćmiło rywali.
W rozegranych Mistrzostwach Śląska Młodych Kelnerów spotkali się reprezentanci szkół z Chorzowa, Częstochowy, Zawiercia, Bielska-Białej, Zabrza, Siemianowic Śląskich, Dąbrowy Górniczej i Wodzisławia Śląskiego wytypowani z grona młodzieży każdej ze szkół na drodze eliminacji i zawodów szkolnych. I Mistrzostwa Młodych Kelnerów „Śląsk 2014” zorganizowane zostały w Zajeździe Hetman w Lgocie Murowanej przez Stowarzyszenie Kelnerów Polskich.
Młodzi adepci sztuki kelnerskiej zmierzyli się w czterech konkurencjach: teście teoretycznym, poprawnym nakryciu stołu (od podstaw z uwzględnieniem serwowanych dań (zupa, danie główne) oraz napojów - woda niegazowana, białe wino), konkurencji specjalnej serwowania zupy z wazy na czas i serwowania potraw metodą francuską oraz sprzątanie po konsumpcji.
Do ścisłego finału dostali się reprezentanci szkół z Chorzowa, Bielska-Białej i Siemianowic Śląskich. Konkurencją rozstrzygającą dla najlepszych był serwis wina czerwonego w obecności konsumenta ze stolika kelnerskiego.
Reprezentantka naszej szkoły była bezkonkurencyjna. Agnieszka Rubaj uczennica klasy drugiej profilu kelner z elementami barmaństwa i balistyki wykonała tę trudną sztukę perfekcyjnie. Miejsce drugie zajął Szymon Przybyłowicz z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej, a trzecie Marcin Misztal z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie.